Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Α.Π.Σ. ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ ΛΑΜΙΑΣ                                                                                            
Πληροφορίες & Επικοινωνία:                                                                  http://amfiktiones.blogspot.gr/                                                                              
amfiktioneslamias@gmail.com
                                                                                                                      
Λαμία 17/10/2016

ΘΕΜΑ:  Α’ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016, (Απολογισμός)

Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφικτύονες Λαμίας (Α.Π.Σ. ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ ΛΑΜΙΑΣ) πραγματοποίησε για πρώτη φορά και με ιδιαίτερη επιτυχία τις «Α΄ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, 2016». Οι Αθλητικές και Πολιτιστικές εκδηλώσεις διεξήχθησαν σε κλίμα γιορτής, ελευθερίας, πολιτισμού και ομόνοιας, όπως όριζε άλλωστε και το αμφικτυονικό πνεύμα από το 1522π.Χ., τότε που οι πρώτες Αμφικτυονίες καταγράφηκαν στην αρχαία Ανθήλη γύρω από το ιερό της Πυλαίας Δήμητρας.
 Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων άρχισε με τον 1ο Αμφικτυονικό Αγώνα Δρόμου, 2016 «Ευθύμιος Χριστόπουλος», προς τιμήν του αείμνηστου Διδασκάλου Ευθυμίου Χριστόπουλου, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία και το
πνεύμα της Πυλαίας Αμφικτυονίας της αρχαίας Ανθήλης μέσα από μακροχρόνια μελέτη και έρευνα, αλλά και με την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του το 2005. Η εκκίνηση του κυρίως αγώνα των 10 χιλιομέτρων δόθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 μπροστά από το μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Πάνω από διακόσιοι δρομείς και περιπατητές δήλωσαν συμμετοχή και 145 προσήλθαν την ημέρα εκείνη στην εκκίνηση! Η συμμετοχή τους εκτός από αγάπη για τον μαζικό αθλητισμό, δήλωνε και την ανάγκη τους να συμμετάσχουν σε έναν ιστορικό αγώνα, που συμβολικά είχε αφετηρία την Αρχαία Ανθήλη, τον τόπο των πρώτων Αμφικτυονικών Συνεδρίων του 1522π.Χ., ενώ περνούσε και από την περιοχή της πιο ιστορικής και ηρωικής μάχης των Ελλήνων που δόθηκε ποτέ, της μάχης των Θερμοπυλών το 480π.Χ.. Συνεχίζοντας πέρασε από την ιστορική Αλαμάνα, το σημείο όπου ο Αθανάσιος Διάκος στις 23 Απριλίου 1821 έδωσε την ηρωική μάχη με τους συντρόφους του ενάντια στους Τούρκους. Μετά από 10 χιλιόμετρα ο τερματισμός του αγώνα έγινε στην πλατεία της σημερινής Ανθήλης, όπου μέσα σε εορταστικό κλίμα οι συνοδοί, κάτοικοι και επισκέπτες υποδέχονταν τους αθλητές ραίνοντάς τους μάλιστα με ρύζι, το τοπικό προϊόν της Περιοχής. Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά προϊόντα και ετοιμασίες των συλλόγων της περιοχής. Η εθελοντική προσφορά δεκάδων ανθρώπων, η μαζική κινητοποίηση τοπικών φορέων και μη, αλλά και η συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας δημιούργησε κλίμα σύμπνοιας και αμφικτυονικού πνεύματος, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης.
            Παράλληλα με τον αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων διεξήχθη και Αγώνας ΑΜΕΑ, τιμώντας έτσι την ιδιαιτερότητα κάποιων συνανθρώπων μας, αλλά και Αγώνας 1.000 μέτρων για παιδιά όλων των ηλικιών στο κέντρο της Ανθήλης. Μετά τον αγώνα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το άθλημα της χειροσφαίρισης (χάντμπολ) και να προπονηθούν μαζί με τους δυο καταξιωμένους προπονητές του αθλήματος τον κ. Απόστολο Πουγκακιώτη και τον κ. Γιάννη Τσιάπα. Ακολούθησε στην πλατεία της τοπικής κοινότητας Ανθήλης επίδειξη αρχαίας μάχης οπλιτών από το Οπλιτικό Άγημα «Άρες Άναξ». Οι μικροί μας φίλοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά στολές αρχαίων πολεμιστών - περικεφαλαία, δόρυ, ασπίδα κ.α., να μάθουν για τον τρόπο εκπαίδευσής τους και να βγάλουν φωτογραφίες μαζί τους. Ακολούθησε επίσης, επίδειξη τοξοβολίας. Η πολύ όμορφη ημέρα έκλεισε με τις απονομές κυπέλλων από τους επισήμους στους πρώτους τερματίσαντες άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.
            Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 στα πλαίσια των «Αμφικτυονικών Εκδηλώσεων 2016», πραγματοποιήθηκε στο Χαλκιοπούλειο κλειστό στάδιο της Λαμίας Αναπτυξιακό Τουρνουά Χειροσφαίρισης με τη συμμετοχή των ομάδων «Α.Π.Σ. Αμφικτύονες Λαμίας και «Ολυμπιακός Κερατσινίου». Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν την επιδεξιότητα και τις ιδιαίτερες τεχνικές των μικρών αθλητών στο παρκέ και εντυπωσιάστηκαν από τη δυναμική του αθλήματος.
Τέλος την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Αμφικτυονίες και αμφικτυονικό πνεύμα. Επιρροή στον πολιτικό βίο των Ελλήνων», με ομιλητές τον Διδάκτορα Πολιτικής Φιλοσοφίας & Φιλοσοφίας της Τέχνης Δημήτριο Γκίκα και τον Εκπαιδευτικό Α/θμιας Εκπ/σης με ΜΔΕ στην Οργάνωση & Διοίκηση της Εκπαίδευσης Νικόλαο Ηλιόπουλο. Η ομιλία των δύο ομιλητών όρισε το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της λειτουργίας των πρώτων Αμφικτυονιών και έκανε ενδελεχή αναφορά στο σύστημα Αρχών και Αξιών των Αμφικτυονιών, σε μια προσπάθεια διαχρονικής εφαρμογής τους στο σήμερα. Η σπουδαιότερη και βασικότερη ρήση των Αμφικτυόνων για περισσότερο από 1.700 χρόνια ήταν η εξής: «Ομονοούντων Αδελφών συμβίωσις παντός τείχους ισχυροτέρα». Σπουδαία νοήματα απορρέουν από αυτή τη φράση μα πιο σπουδαία είναι η διαχρονική της ισχύς!
Μετά το πέρας των ομιλιών τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα, και όχι μόνο, της πόλης και του τόπου μας ο αείμνηστος Διδάσκαλος Ευθύμιος Χριστόπουλος και ο Στερεο-Έλληνας, ενεργός πολίτης και Επίτιμος Πρόεδρος των «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2016» κ. Γεώργιος Σμοκοβίτης. Η τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον Ευθύμιο Χριστόπουλο, εγγονό του αείμνηστου Διδασκάλου Ευθυμίου Χριστόπουλου, από τον επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Κίνημα Ελευθέρων πολιτών – ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Σύγχρονη Πόλη» κ. Γεώργιο Σαγιά, καθότι επί αντιδημαρχίας του κυρίου Σαγιά και με επιμέλεια του ιδίου τυπώθηκε το 2005 το βιβλίο του αείμνηστου Διδασκάλου «Αμφικτυονίες».
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των συμπολιτών μας, οι οποίοι ως «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ», με την προσφορά τους συνέβαλλαν τα μέγιστα στην άψογη διοργάνωση του 1ου Αμφικτυονικού Αγώνα Δρόμου και των παράλληλων εκδηλώσεων. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και καλλιέργειας υψηλών ιδανικών, τιμώντας το Πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς και εθελοντισμού τιμήθηκαν με αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο τιμής όλοι οι εθελοντές, από την Ανθήλη, το Μοσχοχώρι και τη Λαμία.
Η πρώτη γιορτή πολιτισμού προς τιμή των Αμφικτυονιών της αρχαίας Ανθήλης έλαβε χώρα στον Δήμο μας, το δήμο Λαμιέων! Εκατοντάδες συμπολίτες μας παρακολούθησαν τις ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2016, σε μια γιορτή πολιτισμού, αθλητισμού, σε μια γιορτή σύμπνοιας-ομόνοιας και ειρηνικής συνύπαρξης όλων των συντοπιτών κι όχι μόνο! Ευχαριστούμε θερμά όλους! Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το Δήμο Λαμιέων, τους χορηγούς, που μας εμπιστεύθηκαν και προβλήθηκαν μέσα από τις εκδηλώσεις! Τους συμμετέχοντες Δρομείς και Περιπατητές από όλη την Ελλάδα. Υπέροχος κόσμος, υπέροχες στιγμές! Ο Πολιτισμός των Ελλήνων καλά κρατεί! Ο Πολιτισμός των Ελλήνων είναι αέναος και δημιουργικός! Αυθύπαρκτος, αειφόρος (σε πολιτιστικά αγαθά) και ζωντανός! Φωτοδότης κι αναγεννώμενος..!


Με εκτίμηση
                                                                                     
O πρόεδρος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΜΙΡΗΣ


ΑΠΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΕΣ ΛΑΜΙΑΣ




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου